Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2020 12:51 - ФЛОРАЛНИТЕ ВОДИ – ДОЗА СВЕЖЕСТ ЗА ТЯЛОТО
Автор: coraline Категория: Лични дневници   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2020 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За никой не е тайна, че обожавам био козметиката, ароматерапията и лечебната сила на етеричните масла. В тази статия ще ви разкажа и за флоралните води и техните невероятни свойства. Изключително подходящи саза през лятото, освежават, ароматизират, лекуват...

image


Какво е флорална вода и можем ли да си напрaвим вкъщи?

 За да не се загубим в множеството определения и значения, нека изясним понятията и какво всъщност се влага в тях.

Флорална вода е най-общото название на ароматната течност, която се извлича при дестилацията на различни растения. В зависимост от начина и технологията на добививане, се дели на хидролат и хидрозол.

В домашни уsловия ароматна цветна вода може да се направи, чрез смесване на вода с етерични масла или абсолюти (жасмин, роза). Необходимо е обаче да знаем, че абсолютите се получават, чрез фин и деликатен процес и това ги прави изключително концетрирани масла. Затова трябва внимателно да ги прилагаме и да разреждаме в достатъчно вода.

Друг метод за направа на домашна флорална вода е, чрез накисване на цветове в топла вода, както когато си правите чай. Тази вода обаче няма полезните свойства и предимства на флоралните води, за които ще говорим в тази статия. Тя може да бъде използвана след охлаждане, само за освежаване в топлите летни дни.

Начинът, по който са направени флоралните води, определя и тяхната терапевтична стойност.

 
image
 

Каква е разликата между Хидрозол и Хидролат?

Хидролатите се произвеждат, чрез процеса парна дестилация, при което хидрофилните съставки и частици етерично масло се разтварят или емулгират в дестилационната вода. Това означава, че има хидролати, като тамян (Boswellia spp.) и кипарис (Cupressus sempervirens), които изобщо не са флорални. Има дори хидролати от растения, които приемаме само като билки, като живовляк (Plantago major), от който не се произвеждат етерични масла.

Има много флорални хидролати, като роза (Rosa centifolia), лавандула (Lavandula angustifolia) и нероли (Citrus aurantium). Някои от тях, като розата например, миришат като цветята, от които са дестилирани. Други, като лавандула, миришат малко по-различно и не толкова наситено, а в някои случаи дори коренно се различават от аромата на извличаното от растението етерично масло.

Те имат терапевтични свойства с широк спектър от приложения. Могат да се използват и от хора, за които етеричните масла са твърде силни – като малки деца, възрастни хора, бременни жени и домашни любимци.

При хидролатите в био магазин „МаКаСа‘‘ сме заложили на българското – представени са от марките Alteya Organics, Ecomaat, Zoya Goes Pretty, Икаров и Living Garden. Флоралните води са 100% натурални, чисти, без наличие на консерванти, без разредители и синтетични продукти.

 

Ето и някой от най-популярните флорални води (хидролати):

  • Розовата вода (хидролат) е позната и използвана още от древните народи – траки, римляни, перси и египтяни. Произвжда се от свеж био розов цвят по специална технология.

Благодарение на стягащия и тонизиращия ѝ ефект, тя помага за намаляване видимостта на разширените пори и повърхностните капиляри. Заради мощната си комбинация от витамини, минерали, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, намира широко приложение, както в козметиката, така за профилактика и лечение в медицината, а добавена в храни и напитки не само подобрява вкуса им, но подобрява и настроението. Най-големите производители на розова вода (освен България) са Иран, Италия, Испания, Франция, Турция, но е доказано, че българската розова вода – предимно от срота Роза Дамасцена в казанлъшкия край, е ненадмината по качествени характеристики. Цветовете на Роза Дамсцена са известни с финия си аромат и се берат освен за розово масло („роза ото“ или „роза абсолю“, което се използва в парфюмерията) но и за розова вода, и „розов конкрет“. Интересно е, че венчелистчетата са годни и за консумация. Те могат да се използват за ароматизиране на храни, като гарнитура, като билков чай и да се консервират със захар („гулканд“).

  • Флорална вода от лайка – има противовъзпалителни и омекотяващи кожата свойства, действа много добре при  различни кожни раздразнения, като обриви, екземи и псориазис. Има антисептично действие, успокоява уморени очи, наложена, като компрес върху тях.
  • Лавандулова вода (хидролат) – използва се за почистване и хидратиране на всеки тип кожа. Подходяща за младежка кожа склонна към акне, за релакс и за ароматерапия. Прилага се при кожни раздразнения и ухазване от насекоми. Облекчава сърбежа и намалява зачервяването.

    Може да се използва за ароматизиране и освежаване на тялото и косата. Косата става по-здрава и блестяща. Лавандулата намира своето място и в ароматерапията. Повишава концентрацията и подобрява вътрешното равновесие. Аромата на лавандула отблъсква молци, мухи и други насекоми от домовете.

При производството на хидрозоли се дестилира целия растителен материал, за разлика от етеричните масла, когато се ползват избрани части на растението. Ето защо хидрозолите може да имат доста по-различен аромат, ако се сравняват с етерично масло от същото растение, но също така и аромата им е по-интензивен в сравнение с хидролатите.

Хидрозолите, които предлагаме в „МаКаСа“ са на словенската фирма Biopark Cosmetics. Притежават 3-5 пъти по-концентриран аромат, в сравнение с други марки и са с най-високо качество. Това означава, че можете да използвате по-малко от тях за грижа за кожата или когато правите домашно приготвени козметични продукти. Ще постигнете същия ефект. Хидрозолите на Biopark Cosmetics предлагат богато разнообразие, а опаковките са направени от захарно цвекло и са напълно рециклируеми.

Поради концентрацията си, хидрозолите имат леко мътен (млечен) вид и интензивен аромат, което свидетелства и за тяхното качество. 

 

Ето и някой от нашите любими хидрозоли, които можете да намерите в био магазин МаКаСа:

  • Хидрозол Хвойна (Juniperus Communis) – действа, като естествен дезодорант, ободрява при умора, намалява усещането за нервност, успокоява подути и болезнени крака. Подходящ е за мазна и склонна към акне кожа и може да се използва като тоник, компрес или просто да се пръска директно върху кожата.
  • Хидрозол Жасмин (Jasminum Officinale) – има зашеметяващ, екзотичен, флорален, сладък аромат. Носи радост, чувственост, мир и щастие. Можете да го използвате, като парфюм, ароматът ще се запази особено дълго, ако го напръскате върху току що измита коса. Като тоник е отличен за овлажняване на кожата, включително чувствителна и раздразнена.
  • Хидрозол Нероли (Citrus aurantium) – отличен като тонер за лице, може да помогне при проблем с капилярите. Има леко стягащо действие, така че е особено подходящ за комбинирана и мазна кожа с акне. Той е много хидратиращ и е добър за зряла кожа. Има успокояващ ефект, особено в стресови ситуации, като не предизвиква сънливост.
  • Хидрозол Римска Лайка (Anthemis Nobilis) – невероятен аромат! Успокоява кожата, затова е идеален за грижа за бебешкото дупе. Пръскането в детската стая вечер може да помогне и за по-добър сън. Помага за омекотяване и изглаждане на кожата, успокоява и прочиства. Може да помогне на възпалена кожа и да се използва при проблеми, като розацея, акне или изгаряния. Подходящ е за смесена или мазна кожа.

  

Няколко полезни съвета, как да използвате хидрозолите (флоралните води)

  • За почистване на лицето: Навлажнете памучен тампон с хидрозол и почистете кожата си с кръгови движения. Повторете, ако е необходимо.
  • Тоник за лице: Напръскайте хидрозола на предварително почистена кожа, като държите очите си затворени. Веднага след това нанесете хидратиращ крем или олио за лице. Пръскайте лицето си няколко пъти на ден за свежо усещане. Можете да си направите и домашен тоник за лице като изпълните рецептата:

 

Тоник за нормална кожа

  • Флорална вода от гераниум 90 мл
  • Флорална вода лавандула 30 мл
  • Растителен глицерин 5 мл или 1 суп. л.
  • Етерично масло от гераниум 2 капки
  • Етерично масло от мента 1 капка
  • Етерично масло от лавандула 1 капка

За да постигнете хомогенност, комбинирайте флоралните води, глицерина и етеричните масла в стъклена бутилка, разклатете добре и оставете да престои най-малко 24 часа. След това разклатете отново, филтрирайте през филтър за кафе от неизбелена хартия, за да премахнете неразстворените частици от етерични масла и съхранявайте в хладилник.

  • Маска за лице: Смесете хидрозола с глина според типа кожа (всички видове глина са представени от словенската компания Biopark) до желаната гъстота и нанесете върху чиста кожа. Оставете за 10-15 минути, изплакнете, напръскайте хидрозола върху чиста кожа и нанесете овлажняващ крем (олио) за лице.

 

Препоръчвам следните комбинации според типа кожа:

  • За чувствителна, суха и зряла кожа комбинирайте бяла глина каолин и червена глина в равни количества.
  • За омекотяваща антиейдж маска: глина расул с каолин и червена глина.
  • За дълбоко почистване комбинирайте глина расул със зелена глина.
  • За мазна и комбинирана кожа – зелена и бяла глина каолин.

Другият вариант е, да си приговите основа за маска за лице, в сух стъклен съд с добре затварящ се капак. Може да я ползвате в различни рецепти, като е добре да я съхранявате в хладилник. 

Основа за маски

  • Френска зелена глина – 2 суп. л.
  • Бяла глина каолин - 4 суп. л.
  • Червена глина или расул ако желаете антиейдж ефект – 4 суп.л.
  • Царевично брашно на прах (органично) – 2 суп.л.

От така приготвената смес смесете една лъжица с предопочитаната от вас флорална вода и нанесете на лицето до изсъхване. След отмиване, напръскайте лицето с любимия си хидрозол и нанесете подходящ за вашата кожа крем.

  • За вана: Изсипете малко хидрозол във ваната с топла вода. Насладете се на отпускаща ароматна атмосфера!
  • Грижа за косата: Напръскайте на чиста коса и масажирайте скалпа. Няма нужда от изплаквате. 
  • Парфюм за тяло/дезодорант: Напръскайте върху кожата от разстояние от 15 см, особено на местата, където се потите. 
  • Арома масаж: Напръскайте хидрозола върху кожата преди масаж. Нанесете чисто базово масло и се насладете на ароматния масаж!

image




Други приложения:

  • Освежава въздуха или спалното бельо, тапицериите
  • За ароматна сауна или парна баня – прекрасни за всякакви СПА процедури.
  • Преди гладене напръскайте дрехите за естествен флорален аромат
  • Можете да поставите в овлажнител на въздуха през зимата
  • Напръскайте кожата на бебето при смяна на пелените (препоръчваме хидрозол от лайка)

 

 

Източници:

https://theherbalacademy.com/about-flower-water/

The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, Valerie Ann Worwood, New World Library, Novato, California




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coraline
Категория: Лични дневници
Прочетен: 45054
Постинги: 50
Коментари: 151
Гласове: 215
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930