Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 12:33 - АРОМАТЕРАПИЯ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Автор: coraline Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2020 12:48


Човечеството прилага лечение с етерични масла от близо 6 000 години, като целта винаги е била да се подобри здравето, настроението и общото състояние на тялото.



В практиката на ароматерапията се използват естествени растителни екстракти, като етерични масла, хидрозоли и базови масла по най-различни начини за лечение на тялото, ума и духа. Така се насърчава и хармонизира емоционалното, физическото и духовното здраве чрез прилагането на тези екстракти. Ароматерапията е описана и като изкуство, и като наука, защото прилага знанията за научните аспекти на растенията и маслата и ги комбинира с изкуството за получаване на полезна смес. По принцип една успешна ароматерапевтична смес е синергия на науката, изкуството и знанията на практикуващия и за двете, и как да я прилагат. Ароматерапията може да се прилага локално и чрез вдишване.

Вътрешното използване на ароматерапията по същество е клон на арома медицината и използването на ароматерапия по този начин се препоръчва само от опитен и квалифициран терапевт или чрез използване на продукти, професионално формулирани за вътрешна употреба (например капсули или смеси от тинктура, съдържащи силно разредени етерични масла).


image



Още от древността, ароматните растения се използват по различни начини за парфюмиране и заздравяване. Те са приели много форми като студено пресовани масла, екстракти и дестилирани масла (макар и не непременно по начина, по който днес виждаме етерични масла). Древните египтяни почитали аромата под много форми, като козметична, лекарствена и като част от религиозната си практика. Древните римляни виждали аромата като статусен символ и голяма част от висшето общество на Рим е било известно, че използват обикновени растения като лавандула (Lavandula spp.) и роза (Rosa spp.) в ежедневния живот. Римляните помогнали за разпространението на знанията за ароматните растения в Римската империя на места като Великобритания, което довежда до широко използване на ароматни растения през Средновековна Европа.

Въпреки това, съвременният термин за ароматерапия или aromathйrapie, както е известен на френски език, е бил създаден от френския парфюмерист и химик, Renй-Maurice Gattefossй през 1937 г. Gattefossй е най-известен с инцидента, в който той случайно изгаря ръката си в лабораторията и я потапя в масло от лавандула. За негова изненада ръката му заздравя и не остават белези.

Днес практиката на ароматерапията включва използването на етерични масла, хидрозоли и базови масла за цялостно лечение и подобряване на психичното здраве. Ароматните масла и води се използват, заради техните терапевтични свойства за изцеление на ума, тялото и духа, връщайки тялото в състояние на равновесие.

 

 

Но знаем ли всъщност как да ги прилагаме правилно?

 

Когато използваме етерични масла е важно да следваме указанията и съветите на арома професионалистите. Трябва да знаем, че „естествените“ продукти също  могат да бъдат опасни, ако не ги прилагаме по правилен начин. 

Ето затова подготвихме няколко полезни съвета, чрез които лесно да се ориентирате, как БЕЗОПАСНО да ги прилагате, в каква концентрация и при какви случаи могат да помогнат за вашето здраве и общо психично състояние.


 

 image


Какво е ароматерапия и какви са нейните приложения?

 

Ароматерапията се отнася до редица традиционни, алтернативни или допълващи терапии, които използват етеричните масла и други ароматни растителни съединения. Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) на САЩ определя ароматерапията като „терапевтично приложение или лекарствена употреба на ароматни вещества (етерични масла) за холистично лечение“. През 1997 г. Международната организация по стандартизация (ISO) определя етеричните масла като „продукт, получен от растителна суровина, или чрез дестилация с вода или пара, или от външния слой на цитрусовите плодове, чрез механичен процес, или чрез суха дестилация“.

 

Установено е, че редица етерични масла имат различни степени на антимикробна активност и се смята, че имат антивирусни, противогъбични, инсектицидни и антиоксидантни свойства. Ароматерапевтичните приложения включват масаж, локални приложения и инхалации.

 

 

Как да прилагаме Ароматерапия?

 

Известно е, че етеричните масла могат да помогнат за укрепване на здравето и благополучието. Ароматерапията обикновено се прилага, чрез инхалация с арома лампа или дифузер или локално на кожата. Ето как безопасно да извлечете максимален ефект от техните свойства:


 

          Приложение, чрез вдишване

 


Етеричните маслата се изпаряват във въздуха с помощта на дифузионен съд, задължително 
разредени с вода. Капчици етерично масло могат да бъдат вдишани в парна баня, сауна или когато взимате гореща вана. Ето и няколко съвета как да прилагате етеричните масла:

 

Ароматизирана вана: Добавете 4-6 капки етерично масло в 20 мл базово масло, изсипете получената смес във вана с топла вода и разбъркайте енергично.

Ароматерапия: За ароматизиране на помещения добавете 4-6 капки в арома лампа или дифузер. Прапоръчително в затворени помещения да се прави пауза на всеки час.

 

Освен че имат приятен аромат, ароматерапевтичните масла могат да спомогнат за облекчаване на болки в дихателните пътища, да намалят назалната конгестия в горните дихателни пътища, а също така да помогнат за по-доброто ни психическо здраве – успокояват, влияят благоприятно при общо неразположение, умора и стрес. Няколко примера за приложение на конкретни етерични масла:

  • Мента:(Mentha arvensis) използва се за повишаване на енергията и подпомага храносмилането.
  • Лавандула: (Lavandula angustifolia) - Лавандулата е прекрасна за намаляване на тревожността. Лавандулата е известна като швейцарския армейски нож на етерични масла, тъй като е полезна при толкова заболявания. Тя помага при почти всеки дисбаланс, поради тази причина е препоръчително да я има във всеки дом.  Има богат, сладък, тревист, цветен аромат. Лавандулата е много ароматен храст и етеричното му масло се получава от цветята.
  • Сандалово дърво: (Santalum spicatum) - Има сладък, дървесен, подобен на мускус аромат и има успокояващ ефект върху нервната система, което го прави още едно прекрасно етерично масло за облекчаване на тревожността. Сандаловото дърво е вечнозелено дърво и етеричното масло се извлича от сърцевината на дървото.
  • Бергамот: (Citrus aurantium bergamia) - Бергамотът помага за успокояване и отпускане на сетивата, както и за подпомагане на емоционални дисбаланси, които се активират по време на промяна. Ароматът му е освежаващ и повдигащ, но същевременно отпускащ. Бергамотът има красив свеж, плодово-цветен аромат. Това етерично масло идва от кората на цитрусови плодове, която все още е неузряла и зелена от горчивото портокалово дърво.
  • Роза: (Rosa Damascena) използва се за подобряване на настроението и намаляване на тревожността
  • Лайка: (Matricaria chamomilla) използва се за подобряване на настроението и релаксация
  • Иланг-Иланг: (Cananga odorata) - Иланг илангът е сладък, екзотичен, цветен и малко пикантен. Известно е, че е афродизиак. Той успокоява нервната система, внася хармония в ума и спомага за облекчаване на неспокойствие и възбуда. Иланг иланг е тропическо вечнозелено дърво, а етеричното масло идва от цветята.
  • Чаено дърво: (Melaleuca alternifolia) използва се за борба с инфекциите и засилване на имунитета.
  • Жасмин: (Jasminum-grandiflorum) използва се за помощ при депресия.
  • Лимон: (Citrus Limonum) използва се за подобряване на настроението, премахва главоболието и др.
  • Безсмъртниче: (Helichrysum italicum) помага за предотвратяване на инфекции, има антимикробни и противовъзпалителни свойства
  • Гераниум: (Pelargonium graveolens) - Гераниумът отпуска нервите и успокоява безпокойството. Той ви помага да сте концентрирани и спокойни. Има сладък, цветен, аромат на роза. Етеричното масло идва от листата, стъблата и цветята на растението здравец.
  • Мандарина: (Citrus reticulata) - Мандарината има успокояващ ефект върху централната нервна система. Можете също така да замените с етерично масло от сладък портокал, което обикновено е по-лесно да се намери, защото е по-популярно. Сладкият портокал е повдигащ и полезен за тъга, нервност и безпокойство. Етеричното масло както от мандарина, така и от сладък портокал се получава от външната кора на плода.

 

 

Вдишването на етерични масла стимулира особено нашата обонятелната система. Молекулите, които влизат в носната кухина или през устата, преминават към белите дробове, а оттам и към други части на тялото.

Докато достигнат до мозъка, те влияят на лимбичната система, която е свързана с емоциите, сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, стреса и хормоналния баланс. По този начин етеричните масла могат да имат фин, но все пак холистичен ефект върху тялото.
 

 

            Локално приложение на етеричните масла

 
Масажните масла и продуктите за вана се абсорбират през кожата. Масажирането на зоната, където трябва да се приложи маслото, може да засили циркулацията и да увеличи абсорбцията. Някои твърдят, че области, които са по-богати на потни жлези и космени фоликули, като главата или дланите на ръката, могат да абсорбират маслата по-ефективно.

Етеричните масла никога не се прилагат директно върху кожата. Те трябва винаги да се разреждат с базово масло. Обикновено концентрацията на няколко капки етерично масло се добавят в 30-50 мл базово масло. Най-често срещаните базови масла са от сладък бадем, жожоба, карите, кокос, маслина и др.

Козметични продукти за грижа за лицето: Вземете натурален козметичен продукт (овлажняващ крем, базово масло, почистващ лосион и т.н.), добавете 1% етерични масла и разбъркайте добре. (1 капка на 5 ml от продукта).

Козметични продукти за грижа за тялото: Вземете натурален козметичен продукт (лосион за тяло, крем за тяло, душ гел и др.), Добавете 2% етерични масла и разбъркайте добре. (15-20 капки за 50 мл продукт).

Масажно масло: Вземете чисто базово масло и добавете 2% етерични масла по ваш избор и разбъркайте добре. (4 капки за 10 ml масло от базово масло)

 

Как да направите тест за алергична реакция:

  • Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате.
  • Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата
  • Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.

 

Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му.


 

Правилно разреждане на етеричните масла

 

За да решите, какво да е процентното съдържание на етеричните масла в смес, която ще приготвите сами, се вземат предвид годините, за какво ще се използва, кои масла ще се включат в сместа, чувствителността на кожата, здравословни проблеми.

 

Имайте предвид, че описаните по-долу насоки са общи и съществуват други характеристика, които също трябва да се вземат под внимание. Някои етерични масла имат максимален процент, до който трябва да се разреждат, защото са дразнещи или в тях присъстват съставки (естествени химични компоненти), които трябва да се ползват внимателно. Например лимонената трева е добре да не надвишава концентрацията от 0,7 % в сместа, друг пример е карамфил, който е добре да не надвишава 0,6% и т.н. Затова трябва да се познават характеристиките на всяко етерично масло което ползвате.

 

0.50% разтвор – подходящ за малки деца (от 2 до 6 годишна възраст), както и за места с тънка и нежна кожа, като околоочния контур например.

 

  • 1 капка етерично масло на 10 мл базово масло
  • 1.5 капки етерично масло на 15 мл базово масло
  • 2 капки етерично масло на 20 мл базово масло
  • 3 капки етерично масло на 30 мл базово масло
  • 5 капки етерично масло на 50 мл базово масло
  • 6 капки етерично масло на 60 мл базово масло
  • 10 капки етерично масло на 100 мл базово масло

 

1% разтвор – подходящ за бременни жени, деца, хора с чувствителна кожа, възрастни хора и хора със здравословни проблеми.

  • 1 капки етерично масло на 5 мл базово масло
  • 2 капки етерично масло на 10 мл базово масло
  • 3 капки етерично масло на 15 мл базово масло
  • 4 капки етерично масло на 20 мл базово масло
  • 6 капки етерично масло на 30 мл базово масло
  • 10 капки етерично масло на 50 мл базово масло
  • 12 капки етерично масло на 60 мл базово масло


 

2% разтвор – подходящ в повечето ситуации за здрави хора в зряла възраст.

  • 2 капки етерично масло на 5 мл базово масло
  • 4 капки етерично масло на 10 мл базово масло
  • 6 капки етерично масло на 15 мл базово масло
  • 8 капки етерично масло на 20 мл базово масло
  • 12 капки етерично масло на 30 мл базово масло
  • 20 капки етерично масло на 50 мл базово масло
  • 24 капки етерично масло на 60 мл базово масло
  • 40 капки етерично масло на 100 мл базово масло

 

Всички описани етерични масла и базови масла може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. "Алеко Богориди" 22

 

Както и да поръчате онлайн от www.makasa.org

 

Правила за съхраненине

Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

 

Правила за безопастност

Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.

 

ВАЖНО: Поглъщането на етерични масла не се препоръчва. Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб или бъбреците.

Те също могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и могат да претърпят неочаквани промени, докато са в червата.

Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, за някой хора, те не са полезни. Химичните съединения в етеричните масла могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек.

Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например,  трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген, тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон.

Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да  бъде до 5 процента, но само за изключително здрави хора. Някои масла произвеждат токсини, които могат да причинят увреждане на черния дроб, бъбреците и нервната система, особено ако се приемат вътрешно. Поглъщането на етерични масла може да бъде опасно и фатално в някои случаи.

Тези от вас със следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате ароматерапия:

  • Алергия и сенна хрема.

  • Астма

  • Кожни състояния, като екзема или псориазис

Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.

Важна информация при някой състояния: 

  • Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва.

  • През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата.

  • Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне.

  • Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coraline
Категория: Лични дневници
Прочетен: 44833
Постинги: 50
Коментари: 151
Гласове: 215
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031